De werkplaats van Faller

Faller bracht in 2004 weer een exclusief model uit. Dit keer was het een complete werkplaats met diverse voertuigen in 1:87 die d.m.v. de diverse motoren echt werken. Dat leek me heel erg leuk om toe te passen in Groterdam, maar dan wel in een enigzins aangepaste vorm. Ik maak er een werkplaats van, die zich langs het spoor bevind. Strukton is druk bezig een extra stukje spoor te leggen. Hier een verslag, met van elk voertuig een uitvoerig bouwverhaal.
De complete set. De bouwdoos, de Kleinspoor transfers met strukton logo's. Grondverf, gele verf. Helemaal klaar voor de bouw.
Ik heb gewoon een setje van Kleinspoor gepakt wat eigenlijk voor een treinmodel is, maar ik gebruik ze op de voertuigen. Strukton heeft deze voertuigen in het echt niet, wel wat moderne varianten, maar het geeft de baan dadelijk toch wel een leuke wending. De hele set komt namelijk samen met de Strukton Hippel op de baan te staan. Gewoon als animatie. Om de boel een beetje levendig te houden.
De complete bouwdoos. Er zit een bulldozer in, een hijskraan, een grijpkraan, een vrachtwagen en een mannetje met een drilboor. Allemaal voorzien van kleine motors. Een schakelkastje laat je kiezen welk voertuig werkt. Later wil ik dit digitaal aansturen op de baan.
Onderdeel 1.
We beginnen maar eens met de kraan.
Elk voertuig is in een apart zakje verpakt. Dat werkt heel fijn. In de handleiding staat precies welk zakje je open moet maken.
We beginnen met de aandrijving die onder de bodemplaat gemonteerd moet worden. Bijna niets lijmen, alles met schroefjes. Dat werkt snel en als er later reparaties nodig zijn kan je simpelweg de schroeven losdraaien en kan je overal bij. De motors zijn heel klein en redelijk stil. Met wat olie loopt het allemaal lekker soepel na een paar keer proefdraaien.
En voor dat proefdraaien sluiten we de boel even aan op bijgeleverde schakelkastjes.
Struktons kleur is voornamelijk geel. Dus de oranje body van de kraan netjes geel gespoten.
Na een nachtje drogen kunnen de Kleinspoor transfers erop en kan ik verder gaan met het in elkaar zetten van de kraan. De giek zit al op zijn plaats en het is nu een kwestie van de draden door de bodemplaat heen aan te sluiten op de motors.
Zo, dat staat snel in elkaar. De motor op de draaischijf zorgt ervoor dat de kraan kan hijsen op en neer. De motor tegen de draaischijf zorgt ervoor dat de kraan om zijn eigen as kan draaien.
Zo, en zo is voertuig 1 al weer klaar. Door naar de kraan met de grijper.

Onderdeel 2.
Op dus naar het volgende voertuig. De kraan met grijper.

14
Wederom keurig verpakt in zakje, zodat je niet de hele bouwdoos hoeft door te spitten naar de juiste onderdelen.


De oranje onderdelen moeten weer in een geel jasje. Eerst witte grond verf en daarna de gele jas. Ik gebruik nu Tamiya gele verf, maar dat is zwaar bagger. Dekt totaal niet. Morgen eens op zoek naar beter dekkende gele verf.
Goed, de techniek is precies hetzelfde als die van de hijskraan. Dus dat zat snel in elkaar.

 


Reacties   

#1 Misha 20-11-2011 09:20
Chris,

De filmpjes doen het geen van allen.

Groetjes Misha.
#2 Chris 23-11-2011 14:10
Klopt. dat is nog een verslag van de heel oude site. Die films zijn er niet meer helaas. Linkjes naar films zijn verwijderd.
#3 Bernard123 18-06-2019 14:02
Chris ziet er leuk uit
Gr Ben

Login of registreer om een reactie te plaatsen.

Login

Online

We hebben 64 gasten en geen leden online