Heki gras leggen, hoe doe je dat ?

gras_logo Na het verschijnen van het eerste gras in Groterdam, kreeg ik mails met vragen hoe ik dat gedaan had, en of ik daar misschien wat uitleg over wilde geven. Ja hoor. :)
gras1 Dit stukje gaan we voorzien van gras. Voor de Lijn Zuid heb ik gekozen voor lang gras, want de gemeente Groterdam is niet gek genoeg om dit met een grasmaaier bij te gaan houden. Om ervoor te zorgen dat je niet dwars door het gras heenkijkt, (het is een heel dun vlies) is het handig als je de ondergrond een donker bruine kleur geeft.
gras2 Wat hebben we nodig ? Heel weinig. Een schaar, hobbylijm, en een pincet.
gras3 En Heki gras natuurlijk. Het is er in diverse kleuren. Ik heb nummer 1855, lente groen, wild gras, gekozen. Het is een deken van 40cm bij 40 cm. Kosten ongeveer 20 euro. Dat is inderdaad niet goedkoop, maar je doet er best lang mee. Het is natuurlijk niet de bedoeling hier complete voetbalvelden mee te begrassen.
gras4 Knip een stukje uit de deken.
gras5 Je ziet, als je dat gewoon neerlegt, heeft het geen goed effect. Te strak, en dat is niet mooi, het moet juist overkomen of het totaal niet onderhouden is, net zoals in het wild dus.
gras6 Smeer op een klein oppervlak wat hobbylijm. Met de platte bovenkant van de dop, kun je het mooi uitsmeren. Laat het even vloeien, zodat de lijm overal even dik is.
gras7 Knip uit het stuk wat je net zag, een onregelmatig stukje.
gras8 En ga dan een voor een de stukjes gras leggen. Pas ze in elkaar als een lappendeken. Knip grote stukjes, kleine stukjes, korte en lange en vorm naar eigen inzicht een geheel. Druk het voorzichtig aan met een pincet, of als het een lager stukje gras moet zijn, voorzichtig met je vingers. Niet te hard, anders komen de vezels te ver in de lijm en vallen de vezels om, wat tot plat gras zal leiden. Een soort van dun vlies aan de onderkant van de stukjes gras, blijft in de lijm staan, de vezels zelf komen amper in aanraking met de lijm.
gras9 De stukjes sluiten mooi op elkaar aan, maar omdat elk stukje anders is, en je stukjes als het ware opsluit in andere stukjes krijg je onregelmatigheden, die heel natuurlijk overkomen.
gras10 Als een ingelijmd stukje klaar is, ga je verder naar hetvolgende stuk.
gras11 De grasmat zelf is dus ook onregelmatig. Kijk goed naar de grasmat, en knip er die stukjes uit, waarvan je denkt dat ze goed werken. Bijvoorbeeld hier, het hoge stukje gras kan je mooi net naast de rails plaatsen, het lagere van de rails af.
gras12 Of, knip eens wat grotere stukjes af, en prop ze in een ruimte die eigenlijk te klein is voor dat stukje.
gras13 Het bovenste stukje is dus te groot voor dit kleine stukje wat nog kaal is. Gewoon erin proppen. Het nieuwe stukje gras komt dan iets hoger te liggen en geeft wat onregelmatigheden in het terrein.
gras14 De kale plek is een stukje zand. Daar groeit geen gras,
gras15 En dan is het hele stuk netjes voorzien van wild gras.
gras16 Dit kun je verder aankleden met bomen, struiken en of bloemen. Mocht je het gras te groen vinden, dan kan je er met de airbrush of spuitbus nog een waas lichtbruin, of donkergroen overheen spuiten.
gras17 Ook kan je met dit gras, plukjes of strookjes gras heel goed nabootsen. Hier wil ik bijvoorbeeld een klein beetje gras.
gras18 Het stukje waar het gras moet komen is 5 cm lang. Ik knip 2 stukjes van 3.5 cm. Door beide stukjes tegen elkaar aan te laten botsen, en dus te dwingen te verlijmen op een stukje van 5 cm, gaat het gras zelf een natuurlijke vorm en uitweg zoeken.
gras19 Zo dus. Geen strak lijntje gras, maar grilliger.
Ik vind dit gras van Heki heerlijk werken.

Veel plezier met het begrassen van je modelspoorbaan.
   

Login of registreer om een reactie te plaatsen.

Login

Online

We hebben 173 gasten en geen leden online