De textielfabriek van Protomodel

prototex

Protomodel heeft een fraaie textielfabriek uitgebracht.
In Waterlingen is er plek voor dit fraaie gebouw, dus gaan we dit eens stap voor stap bouwen.

2pijl
De familie Gelderman is al jaren bekend door zijn textielfabriek in Oldenzaal. Het is een succesvolle familie die fortuin maakte tijdens de hoogtijdagen van de textielindustrie in de streek vanaf de 19e eeuw. De familie bezit een groot landgoed in Oldenzaal waar ook een landhuis op staat. Een deel van de erfenis van deze fabriek wordt bewaard in het museum Palthehuis. Op de bovenstaande foto is het hele complex te zien, en de rode pijl wijst naar het gebouw waar Protomodel een model van heeft gemaakt wat ik dus ga bouwen voor Waterlingen. Hoewel het gebouw van Protomodel imposant is in 1:87 laat het hier zien dat het maar een klein deel uitmaakte van het complete complex. Achter het gebouw waren de fabriekshallen te vinden.

 

02
Het complex is in de loop der jaren compleet verwaarloost en vervallen.

 

79294153
Het pand wat ik nu ga bouwen was er niet veel beter aan toe.

 

3

Het complex is in 2011 in handen gekomen van vastgoedontwikkelaar Anno1863 BV. Op een ambitieuze manier restaureert zij dit industrieel erfgoed, en wordt de monumentale fabriek stapsgewijs opnieuw in 'productie' genomen. Zoals je kan zien is het betreffende gebouw nog maar 1/3 van de oorspronkelijke lengte.

 

1
Echter is het bestaande gedeelte van het gebouw weer gerestaureerd. Waaronder de fraaie luifel onder de hoofdingang.
Voor meer info over dit complex en de plannen surf dan naar : http://www.geldermanfabriek.nl/
(foto's 2,3,4 en 5 komen van deze site)

 


Reacties   

#11 Edsko Hekman 30-05-2013 20:47
Hi Chris,

ziet er goed uit, mooie fabriek wordt dit. Toch een kritische noot. Ik vindt de draden van de luifel niet mooi in het geheel verwerkt. Er lijkt een flauwe bocht in te zitten. Mooier is naar mijn mening dat de gaten waarin de draadjes moeten onder een hoek liggen waardoor de draden mooi strak staan. Verder wil ik geen enkele afbreuk doen aan het gebouw. Is echt een pracht ding!
#12 Chris 30-05-2013 21:00
Klopt.
In het echt zijn het stalen staven zelfs.
Ik denk dat ik dat nog ga aanpassen :)
#13 Edsko Hekman 03-06-2013 18:45
Hey Chris,

dat ziet er idd een heel stuk beter uit zo, met dat verendraadstaal . Mooi stukje werk! Ben benieuwd hoe het straks in het geheel past.

Gr.

Edsko
#14 klaas 19-06-2013 12:23
De laatste loodjes nog chris ;-)

Login of registreer om een reactie te plaatsen.

Login

Online

We hebben 54 gasten en geen leden online